Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Rex Begóniák

Inplanted
Inplanted
2023.01.20 15:57
Rex Begóniák

Kedvenc levéldísznövényeink egyikei a Rex begóniák, melyekről a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk, hogy könnyen tartható szobanövények, ezért úgy gondoltuk legújabb blogunkban róluk gyűjtünk össze minden hasznos tudnivalót. Elképesztően sok változatuk elérhető kereskedelmi forgalomban, a szivárvány összes színében.

Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük, fontos megismernünk igényeiket és ezek alapján gondoznunk őket.

A Begoniaceae családba a Begonia nemzetség és a Hillebrandia nemzetség tartozik.

A Begonia nemzetség neve Michael Begon (1638-1710), francia Kanada kormányzójának tiszteleg.

 

Begonia rex-cultorum

 

A rex-begóniákat (királybegóniákat) kizárólag mutatós leveleik miatt termesztik. A kertészetekben rendkívül nagy keresztezési munkálatok (hibridizáció) folynak, emiatt a levelek színe, szerkezete és mérete széles skálán mozog.

A Begonia rex-cultorum a rex begónia néven ismert termesztett begónia csoportra utaló név. A több mint 500 fajta szülője a vadon élő Begonia rex faj. Ez a növény Északkelet-India, Dél-Kína és Vietnam sziklás, erdős völgyeiben és lejtőiben őshonos.

 

Megjelenése: Húsos szár, levélnyél és levéllemez jellemzi. Levelei gyéren szőrösek, erezetük kiemelkedik, felszínük sötétzöld, fonákjuk piros. Apró rózsaszín virágait fürtökben hozza.

 

 

Változatok, hibridek

 

A keresztezések sokaságából néhány szülő:

 • Begonia annulata
 • Begonia cathayana
 • Begonia decora
 • Begonia diadema
 • Begonia dregei
 • Begonia grandis
 • Begonia hatacoa
 • Begonia palmata
 • Begonia xanthina

 

A legtöbb rex begónia egy megvastagodott, húsos szárszerkezetből növeszti leveleit és virágait. Maga a szár az esetek többségében a föld felett, vízszintes irányban növekszik. Bokros megjelenését a szórt levélállásnak köszönheti.

Leveleik lehetnek sima vagy érdes felületűek, matt színűek vagy fényesek. Erezetük hol erősebb, hol gyengébb megjelenésű. A levéllemez formája lehet ovális, kerek, asszimetrikus, ujjasan karéjos stb.. A levél széle lehet sima, fűrészelt, egyenlőtlenül fűrészelt, hullámos. stb.

A fenti felsorolásból is látszik, hogy számtalan kinézetű begónia létezik, melyekből képek formájában bemutatunk párat:

 Flamenco

 Celia

Fireworks

Escargot

Raspberry torte

Red bull

Black mamba

Asian Tundra

Maori Haze

Tiger Paws

Sumatra Green

Fairy

Rumba

Champagne Bubbles

Red Robin

Freda

Autumn Ember

Marmaduke

Evy

Fem

 

Fényigényük:

Ahhoz, hogy a különböző fajták leveleinek egyedi színei és mintázata tökéletesen megjelenjen, valamint fejlődésük megfelelő legyen, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű- és minőségű fény. Ha pótmegvilágításban gondolkodunk, nagyjából 1200-5000 lux ideális számukra. A közvetlen napfényt egyik változatuk sem tolerálja.

Páraigényük, öntözésük:

Esővízzel vagy forralással lágyított vízzel öntözzük őket, az ültetőközeg mindig legyen nedves, de soha nem teljesen átázott! A pangó vizet nem bírják, gyökereik, száruk és általában leveleik is rothadásnak indulnak.

Télen a növény kevesebb vizet vesz fel, így ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk az öntözés mértékére.

Páraigényük rendkívül magas! Szárazabb levegőjű lakásokban legtöbbjük leveleinek széle elszárad, idővel a növény teljesen megkopaszodik. Az optimális relatív páratartalom 70-80%, természetesen egyes változatok alacsonyabb páratartalmú szobához is képesek akklimatizálódni.

Ügyeljünk arra, hogy a bársonyos levelű változatok érzékenyek lehetnek a közvetlen vizes permetezésre, könnyedén gombás, esetleg lisztharmatos megbetegedést kaphatnak. Náluk inkább a környezet páratartalmát igyekezzünk magasan tartani.

Erre lakáskörülmények közt az egyik legmegfelelőbb megoldás, ha cserepüket agyaggolyó-tálcára helyezzük, amely rendszeresen át van itatva vízzel, így a folyamatos párologtatás megoldott. Elektromos párásító is kiváló megoldást jelenthet.

A megfelelő páratartalom biztosítása mellett ügyelnünk kell a légmozgásra is, a gombás megbetegedések elkerülése miatt. Ezt a kényesebb változatoknál akár egy modern, de szolídabb vagy egy kinézetre egyszerűbb, de praktikus számítógép-ventillátorral is megoldhatjuk, vagy egy egyszerű asztali ventillátorral.

 

Hőmérsékletigényük:

Melegházi növények: 18-30 fok, átlagosan 22-24 fokon fejlődnek a legintenzívebben, magas pára mellett

Ezáltal többségük a lakásban is tartható. 15 oC alatti hőmérsékleten leveleiket eldobják, felkopaszodnak vagy elpusztulnak.

Ügyeljünk rá, hogy érzékenyek a gyakori helyváltoztatásra és a huzatra is!

 

Ültetőközeg:

A frissen megvásárolt Rex Begonia hibridet majdnem minden esetben át kell cserepezni. Ennek oka, hogy natúr termesztőközegben (kókuszrost, tőzeg) árusítják őket, ezáltal közegük semmilyen tápanyagot nem tartalmaz és tömör.

Erőteljes növekedésük és sarjfejlesztésük miatt érdemes két mérettel nagyobb ültető cserepet választanunk.

Rendkívül laza szerkezetű, trópusi erdőtalajt imitáló, törmelékes közegre van szükségük, hogy gyökereik 'lélegezni' tudjanak. Továbbá egy megfelelően laza közeg nem képes a kellő mennyiségnél több vizet felvenni, így a rothadás/túlöntözés is elkerülhető.

A kereskedelemben kapható közegek vagy eleve túl tömörek, vagy hamar összetömörödnek. A tőzeg alapú keverékeket célszerű perlittel és kókuszchipsszel lazítani.

Általános virágföld használatát semmi esetre sem javasoljuk!

 

 Az általunk készített trópusi talajlakó növények ültetéséhez használható keverék:

https://inplanted.hu/Inplanted-mix-talajlako-tropusi-novenyekhez

Egyéb összetevők az ültetőközeghez:

Vörös fenyőkéreg

https://inplanted.hu/Voros-fenyokereg-4l

Perlit

https://inplanted.hu/Perlit-4L

Kókuszchips

https://inplanted.hu/Kokuszchips-4-liter

Faszén

https://inplanted.hu/Feketeszen-1liter

Fehér tőzeg

https://inplanted.hu/Savanyu-feher-tozeg-Rovaremeszto-novenyeknek-is

Virágzásuk:

Virágaikat megfelelő körülmények közt egész évben hozhatják. A levelek felett egy felálló száron sorakoznak legtöbbször fehér és rózsaszínben. Termésük toktermés.

 

Tápanyagigényük:

A legtöbb kereskedelemben kapható levéldísznövények számára kifejlesztett tápoldat megfelelő számukra. Ezek összetett, megfelelő sók formájában nitrogént, foszfort, káliumot és mikroelemeket tartalmazó műtrágyák.

Vízben lassan oldódó porok és granulátumok: Kertben széles körben tökéletes megoldást jelenthetnek, viszont szobanövényeknél problémát jelenthet, hogy lassú oldódásuk miatt, a  tápanyagbevitelt nem tudjuk mérsékelni a téli időszakban.

Táprudak: Szobanövények esetében komoly problémát jelenthet, hogy a tápanyagok egy helyre összpontosulnak, ez pedig akadályozza az egyenletes gyökérfejlődést, esetenként a gyökerek egy része el is pusztulhat. Télen nehéz a tápanyagbevitelt mérsékelni.

Folyékony műtrágyák: Cserepes szobanövények esetében a leghatékonyabb és legkönnyebben szabályozható megoldás. A termékleírásban szereplő arányok és gyakoriság betartásával a Rex Begóniák neveléséhez ezeket ajánljuk

 

Ami nagyon fontos, hogy a frissen átcserepezett Begónia földjében átültetés után nagyjából 3-4 hónapig elegendő tápanyag van. Ezután a tápoldatozást el kell kezdeni, ha továbbra is szépen fejlődő, erős növényt szeretnénk. A téli időszakban mérsékeljük, átlagosan havi 1 alkalomra, de semmiképp sem hagyjuk el.

Szaporítás:

 

A Rex Begóniák levele lakáskörülmények közt még a leggondosabb ápolás mellett is alig tart ki 2-3 évnél tovább. Emiatt levéldugványról szaporíthatjuk őket, ezzel gondoskodva arról, hogy ne keljen lemondanunk növényünkről több év után sem.

Ennek három módját mutatjuk be:

Nyeles egész levél

Válasszunk le a növény tövéről egy kifejlett, egészséges levelet.

 Hagyjunk 3-5 cm hosszú levélnyelet.

 

Pengével vagy éles késsel egyenesen vágjuk el a levélnyelet, majd merítsük a metszésfelületet gyökereztető szerbe. (Kihagyható, de hasznos!)

45 o-os szögben szúrjunk lyukat a talajba

Helyezzük be a dugványt. A nyélből kevés maradjon a felszín felett. Óvatosan tömörítsük körülötte a földet.

 

Egész levél

Kifejlett, egészséges, leválasztott levél.

Ezt azoknál a begóniáknál célszerű alkalmazni, melyeknél a levélnyél esetleg rohadásnak indult, megpuhult. Ezesetben csak az egészséges „szakasz” maradjon meg.

A talaj felszínére fektessük, majd finoman nyomjuk bele a földbe a vágott véget, finom tőzeggel megszórhatjuk a felszínét.

Levéldarab

Kifejlett, egészséges levélből kivágott, 2,5-3,5 cm-es háromszögeket vágjunk a főér mentén.

45 o-os szögben készítsünk lyukat a dugványnak egy pálcával.

Állítsunk mögé egy jeltáblát vagy falapocskát támasztéknak.  

Helyezzük be a dugványt úgy, hogy az egynegyede kerüljön a földbe.

 

Finoman nyomkodjuk a földbe.

Még a könnyen gyökeret eresztő dugványoknál is előfordul a kudarc, ezért tanácsos mindjárt több dugvánnyal próbálkozni.   

A szaporítványok gyökérképződéséhez elengedhetetlen a talpmeleg, a 80% körüli páratartalom és az állandón nedves közeg, egyenletes fejlődésükhöz pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű fény.

A szaporítóközeg általában steril, jó vízáteresztő, nem tartalmazhat túl sok műtrágyát. Dugványozás céljára megfelel a finomra darált tőzeg, kókuszrost, vagy egy tápanyagban szegényebb tőzeges földkeverék.

Perlitben vagy Sphagnum mohában is gyökereztethetünk.

A dugványoknak általában párás levegőre van szükségük: száraz levegőn a nagy levelek hamar hervadásnak indulnak, mert a gyökérzet hiányában nem lehetséges a hirtelen elveszített víz pótlása.

Kiváló megoldást jelenthet egy erre a célra kifejlesztett szaporító doboz.

Nagyon óvatosan öntözzünk, törekedjünk arra, hogy a közeg mindig nyirkos legyen, de nem teljesen átázott. Amennyiben több dugványt helyezünk egy cserépbe, az esetleges sikertelen rothadásnak indult dugványokat azonnal távolítsuk el a többi mellől.

Azoknál a levéldugványoknál, amelyeken már gyökérzettel rendelkező növényke is fejlődött, elvégezhetjük az átcserepezést, megfelelő, tápanyagban gazdag ültetőközegbe.

Ezekkel a szaporítási módokkal akár egy tőrothadás következtében pusztulófélben lévő begóniát is „megmenthetünk”.

Nálunk kapható közegek a szaporításhoz:

Perlit

https://inplanted.hu/Perlit-4L

Sphagnum moha

https://inplanted.hu/Sphagnum-moha

Rostos moha tőzeg

https://inplanted.hu/NOVOBALT-Rostos-moha-tozeg-2-liter

Betegségek:

A Rex Begóniák leggyakoribb betegségeik a baktériumos fertőzések és a gombás fertőzések.

Ezek kiváltó oka a legtöbb esetben lakáskörülmények közt a túlöntözés, a túl tömör talaj, illetve a légmozgás hiánya. A bőséges vízellátás következtében a növényi szövetek lazábbak, sérülékenyebbek lesznek, tehát a fertőzéseknek kevésbé tudnak ellenállni.

A baktériumos fertőzés tünetei a levélen és a száron megjelenő vizenyős foltok, melyek egyre sötétebbek, majd nyálkás váladékozás, rothadás jelentkezik.

A gombás fertőződés kiterjedhet az egész növényre. Gyakori a lisztharmat, melynek jellemző tünete a „lisztes” bevonat megjelenése.

Első lépésben távolítsuk el a beteg növényi részeket, majd baktériumos-gombás fertőzések elleni szer használatát vegyük igénybe.

Kártevők: Gyakori kártevőik a takácsatkák és a gyapjastetvek.

Az atkák ellen pókszabásúak elleni szerrel védekezhetünk, általában külön szer alkalmazandó a tojásokra és az állatokra.

Egyéb kártevő rovarok ellen javasoljuk a felszívódó szerek alkalmazását, mert sok bársonyos levelű változat nem tolerálja a levelek erős, közvetlen permetezését.

 

Végezetül, amit mindenképp kerüljünk a Rex Begóniák tartásakor:

 • talaj teljes kiszáradása
 • túlöntözés-pangó víz a kaspóban, alátétben
 • forró, száraz levegő
 • tűző napsütés
 • huzat
 • sötét, fényszegény hely
 • tápoldatozás mellőzése

Fontos: A legtöbb Begónia minden része mérgező!