Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

A Syngonium levélforma változásai

Inplanted
Inplanted
2021.11.21 19:25
A Syngonium levélforma változásai

Következő blogunk a Syngonium, azaz a Nyíllevél levélforma változásairól fog szólni.

Hazánkban igen elterjedt szobanövénynek számított régen is és manapság is, egy örök klasszikus. Napjainkban inkább a különlegesebbek, mint a ’Mottled Mojito’, ’Milk Confetti’,’Panda’, 'Freckles’, ’Three Kings’, Albo variegata vannak divatban, míg régebben inkább a ’Hungarian White vagy a ’White Butterfly’ verziók voltak.

Előljáróban nézzünk pár fontos tudnivalót a Syngoniumról:

Köztudott, hogy kedveli a fényes, vagy félárnyékos helységeket és párás környezetben éri el igazán teljes pompáját. Kerüljük a túlöntözést, közegét neki is hagyjuk kiszáradni két öntözés közt.

Régebben egyszerű fa karó mellé kötözték őket, vagy a praktikusabb futtatórácsot használták erre a célra. Egy biztos, a Syngonium egy kúszónövény, még akkor is, ha a kisebb kereskedelemben kapható juvenális korban lévő egyedeken ez nem szembetűnő. Természetesen megőrizhetjük a kompakt, bokros formát is, de ez a növény folyamatos visszavágásával érhető el. A fejlett növény légggyökereket növeszt.

Szaporítása a legegyszerűbb módón dugványozással végezhető, a vágatokat érdemes közegbe helyezés előtt perlitben, vagy Sphagnum mohában gyökereztetni.

Közegként válasszunk nagyon laza, perlittel, kéreggel, kókuszrosttal vagy tőzeggel lazított keveréket.

És akkor most térjünk rá blogunk fő témájára:

Ha a lehetőség és a hely is adott, Syngoniumunk elérheti a végleges formáját.  Ez csak abban az esetben lehetséges, ha biztosítjuk számára a megfelelő közeget és lehetőséget arra, hogy tápanyaggal gazdag felületen kúszhasson. Erre a legalkalmasabb jelenleg a mohakaró, amely egy epifita közeggel, vagy sphagnum mohával feltöltött rácsos henger, amibe a Syngonium gyökerei tökéletesen bele tudnak mászni, majd onnan tápanyagot felvenni.

Levélről-levélre megfigyelhető, ahogy egyre nagyobb és fejlettebb leveleket hoz a növény. amely nemcsak méretben, de alakváltozásban is megmutatkozik.

Ugyanis a Syngonium egyik egyéni jellegzetessége az idősebb korban bekövetkező meglepő levélforma-változás.

A következő képeken bemutatjuk a Syngonium levélformáinak alakulását, egy fajon belül

(Syngonium angustatum):

A kereskedelemben kapható, ismert juvenális forma, a fiatal levelek nyílhegy alakúak és egyenes levélnyélen ülnek.

Fejlettebb, de még fiatalkori levél.

Fejlettebb levélforma, már megfigyelhető az ujjas-összetettség.

Kifejlett forma.

 

Az alábbi képeken pedig mohakaróra futtatott Syngoniumok láthatók. Érdemes megfigyelni a kiindulási levélméretet és összehasonlítani az új levelek méretével:

Mohakarón nevelt Syngonium podophyllum albo variegata

Mohakarón nevelt Syngonium podophyllum 'Mottled Mojito'

                 Kezdeti levél                                              Fejlettebb levél       

A Syngonium erythrophyllum-nál inkább a levélméret nagyobbodása figyelhető meg, mintsem a formaváltozás.

Természetesen nagyon fontos, hogy a karóban lévő közeget rendszeresen permetezzük, tartsuk nedvesen és gondoskodjunk a folyamatos tápanyag-utánpótlásról, hiszen a növény minden gyökerénél vesz fel tápanyagot.

Reméljük ezen sorok elolvasása után Te is kedvet kapsz ahhoz, hogy beszerezz egy Syngoniumot, vagy meglévő kedvencedet mohakarón neveld, hogy megcsodálhasd kifejlett levélformáját és változatosságát.

Kísérjétek figyelemmel az Inplanted weboldalát, kövess minket Instagram és Facebook oldalainkon, hogy értesülj legújabb növényeinkről, BLOG bejegyzéseinkről, termékeinkről!

Jó ültetést mindenkinek!

Inplanted csapata