Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Növények átültetése

Inplanted
Inplanted
2022.05.04 19:33
Növények átültetése

A legáltalánosabb kérdés az újonnan beszerzett növényekkel kapcsolatos.

Amikor megvásárolunk egy növényt az az esetek többségében teljesen natúr, leginkább fehértőzegben, vagy kókuszrostban, jól begyökeresedve kerül hozzánk.

A termesztő üvegházakban ezeket a közegeket szabályozva átitatják a megfelelő mikro- és makro elemekkel ellátott tápanyag-koncentrátumokkal, így elérve a tökéletes fejlődést. Vízmegtartóképességük igen nagy, mivel -ha belegondolunk- egy üvegház belső hőmérséklete a tenyészidőszakban nagyon magas, ezért a növényeknek (főleg a gyökeresedés alatt állóknak) biztosítani kell a folyamatos és megfelelő vízellátást, amit ezekkel a termesztőközegekkel tudunk elérni.

Másfelől idő-és költséghatékonyabb is, mivel a jó vízmegtartóképességük miatt a termesztőknek elég 2-4 naponta öntözni, a növény- és földlabda méretétől függően. Nemutolsó sorban pedig a legolcsóbb termesztőközegek, amelyek -egyelőre- nagy mennyiségben beszerezhetőek.

Lakáskörülmények között viszont az üvegházakban alkalmazott öntözési módszerek és mennyiség nem megfelelő.

A mi feladatunk, hogy biztosítsuk a megfelelő körülményeket, hogy fenntartsuk növényeink üvegházból frissen kikerült állapotát, majd pedig elérjük, hogy továbbfejlődjenek.

Ebben segítünk nektek az alábbi blogbejegyzésben.

A megvásárolt növények rengeteg stresszhatásnak vannak kitéve, mire nálunk végleges otthonra lelnek. A szállítás, csomagolás és a hőmérséklet- fény ingadozása megterhelő számukra.

Minden esetben vizsgáljuk meg a közeget, szükség esetén öntözzünk.

Egy üzletből, vagy webáruházból beszerzett növényt, minimum 1 hétig pihentetnünk kell, hogy akklimatizálódjon új környezetéhez, a szállításból és tárolásból fakadó esetleges hiányait pedig orvosolnunk kell (tápanyag-/vízutánpótlás).

Ezt követően érdemes utánajárni, hogy növényünk a Föld mely területéről származik és milyenek az ottani körülmények (talaj összetétel, klíma).

Vegyük alapul a legelterjedtebb (talajlakó) trópusi levéldísznövényeket (Syngonium, Epipremnum, Monstera, Alocasia, Dieffenbachia…)

Legtöbbjük közepes növekedésű és erős gyökérzettel rendelkezik. Így tehát fontos, hogy a kiválasztott cserép legalább 2 mérettel nagyobb legyen, mint az előző. A túl nagy cserépméret sem optimális, mert ez esetben egyes növények inkább a gyökérzetüket növesztik, illetve a túlöntözés veszélye is fennáll. 

HONNAN TUDOM, HOGY ÁT KELL ÜLTETNEM?

-          Natúr termesztőközegben (általában 12-es cserépben) lévő, újonnan vásárolt (kertészet, áruházak, webáruházak) növény

-          A vízelvezető nyílásokon túlnőtt gyökérzet

-          Megnövekedett vízfelvétel (gyakrabban igényli az öntözést)

-          Ha a közeg összeseik, elhasználódott

-          Ha minden egyéb problémát kizártunk, de a növény mégsem fejlődik, alsó levelei sárgulnak, eldobja őket

Szobai körülmények között általában évente egyszer szükséges az átültetés (esetenként kétszer).

 

 

                                  Vízelvezető nyílásokon kinőtt gyökérzet

 

Natúr termesztőközeg

 

A legelterjedtebb talajlakó szobanövényeknek az általunk kevert ültetőközeg megfelelő.

Évek alatt kitapasztalt,jól bevált, megfelelő arányú és összetételű:

https://inplanted.hu/Inplanted-mix-talajlako-tropusi-novenyekhez

-          fehér tőzeg

-          vörösfenyőkéreg

-          komposzt

-          kertészeti perlit

-          kókuszchips/kókuszrost

 Az arányokról persze megoszlanak a vélemények, minden rutinosabb növénytartónak van egy saját receptje.

Ritkább szobanövények az epifita páfrányok (pl. szarvasaganypáfrány) és Flamingóvirágok.

 

                                                  

                                                       

Mivel fán lakó növények, ezért gyökérzetük is másként fejlődött ezért speciális ültetőközegre van szükségük.

                                                        

https://inplanted.hu/Inplanted-mix-epifita-novenyeknek

Ennek összetétele:

-          kisméretű vörösfenyő kéreg

-          apróra zúzott feketeszén

-          sphagnum moha

-          kókuszrost vagy tőzeg

-          perlit

Egy bizonyos méret után az epifita páfrányokat az egyszerűbb gondozás és praktikusság jegyében érdemes egy nagyobb, végleges cserépbe/léckosárba beleültetni, amiben zavartalanul megnőhetnek.

 

ORCHIDEÁK      

A kereskedelemben kapható orchidákat két csoportra oszthatjuk; tereszter(talajlakó) és epifita (fán lakó). Ültetőközegüket is eszerint kell megválasztanunk.

A legelterjedtebb epifita Phalaenopsis hibrideknek közepes méretű pormentes és tiszta vörösfenyő kéreg adja az ültetőközeg alapját, mely némi sphagnum mohával és faszénnel párosul a minőségi keverékekben. Ezen orchideákat speciális gyökérzetük miatt kivétel nélkül átlátszó cserépbe kell ültetni, hogy gyökerük fényhez jusson. Emiatt a kaspót is kerüljük.

https://inplanted.hu/JO-FOLD-ORCHIDEA-KOZEG-5-liter

Minden más kereskedelemben kapható orchideát (Dendrobium, Paphiopedilum, Oncidium, Miltonia, Zygopetalum, Cymbidium)  normál cserépbe ültessünk.

A papucsorchideáknak élőhelyükből adódóan külön keverék készül. Hozzájuk kizárólag ezt használjuk.

https://inplanted.hu/JO-FOLD-Papucsorchideanak-5-liter

Az átültetés ideje a virágzást követően, általában tavasszal történjen, melyre elég 1-2 évente sort keríteni.

A fent felsorolt többi orchideának megfelelő a Cymbidiumok vagy a Papucsorchideák számára készülő ültetőközeg. Őket szintén a virágzást követően, évente, tavasszal vagy ősszel kell átültetni. Ezekhez a keverékekhez sokan saját recept alapján plusz összetevőket adnak, általában az átültetni kívánt (ritkább) orchidea igényeinek megfelelően.

https://inplanted.hu/JO-FOLD-Cymbidiumhoz

NÉHÁNY JÓ TANÁCS ORCHIDEÁK ÜLTETÉSÉHEZ:

-          Mivel gyökerük sérülékeny, ezért rendkívül óvatosan járjunk el a folyamat során

Ha lehetőségünk van rá, mindenképp távolítsuk el a növény töve körül található kosarat és kókuszrost párnát, mivel ez könnyen rothadást idézhet elő, ha nem megfelelően öntözzük a növényt.

-          Az előző közegből mindenképp tegyünk az új cserépbe is, mivel a hasznos gombákat csak így tudjuk biztosítani számukra, melyek nélkül elpusztulhat a növény.

-          Ha közeget töltünk a gyökerekre, semmiképp sem nyomkodjuk kézzel, hanem egy orchideapálca segítségével juttassuk a kéregdarabokat a gyökerek közé/köré.

-          Az epifita orchideákat, csak akkor ültessük át, ha gyökérzetük kellően benőtte a cserepet; viszont ekkor is csak eggyel nagyobb cserépbe ültessük át, hogy a gyökerek elől ne zárja el a túl sok kéreg a fényt. Erre általában évente egyszer van szükség.

Gyökerek által teljesen benőtt cserép

-          A túlnőtt kilógott gyökereket semmiképp se vágjuk le, hanem hagyjuk őket továbbra is a cserepen kívül

-          a növény levelei és töve semmiképp se kerüljenek közeg alá!

 

AZ ÁTÜLTETÉSRŐL MÉG…

-          A cserepet nyomkodjuk körbe, hogy fellazuljon a közeg és a rátapadt gyökérzet elváljon a falától.

-          Egy kézzel óvatosan fogjuk körbe a növényt és egy határozott mozdulattal emeljük ki a cserépből, ha jól körbenőtte a gyökérzet a cserepet, földlabdával együtt kivehető. (Ezek általában a holland termesztett növények)

-          Mivel korábban is említettük, hogy legtöbbjük natúr termesztőközegben érkezik, ezért igyekezzünk ebből a lehető legtöbbet eltávolítani. (Pl. ha kókuszrostban érkezik, akkor abból semmiképp sem hagyjunk a növény tövénél, mert könnyen kirohadhat az otthoni öntözés során)

-          Ha kiválasztottuk a megfelelő méretű (1-2 mérettel nagyobb) cserepet, tegyünk az aljára egy-két réteg új ültetőközeget, majd a megfelelő magasságig( a növény azon része, ami eddig föld felett volt, semmiképp sem kerüljön föld alá)tartsuk bele a növényt és töltsünk köré ültetőközeget.

-          A növény körül óvatosan nyomkodjuk meg a közeget, hogy ezáltal stabilan álljon a cserépben, viszont körbe a szélén ne tömörítsük össze nagyon, mert az a gyökerek sérülését okozhatja illetve ezzel biztosíthatjuk a megfelelően szellőző és laza talajt.

 

-          Az átültetést mindenképp a tél végén, a tenyészidőszak kezdetekor végezzük, mivel a növények fejlődési is ilyenkor indul. Egyes esetekben egy őszi átültetésre is szükség van, ha annyit fejlődött növényünk a tenyészidőszakban.

-          Abban az esetben, viszont el kell térnünk ezektől a megszokott átültetési időpontoktól, ha a növényünkön egyértelműen a tápanyaghiány jelei látszódnak (sárguló alsó levelek, fakó- élettelen felső levelek, mindez egy egyértelműen kicsi cserépben); továbbá ha a gyökérzet megjelenik a közeg felszínén és a vízelvezető nyílásokat ellenőrizve csak gyökérzet látszódik.

Ilyenkor minél hamarabb végezzük el az átültetést, ügyelve arra, hogy a növénynek a lehető legkevesebb stresszt okozzuk. Ekkor már általában nem eltávolítható a régi közeg a gyökerek körül, így csak helyezzük nagyobb cserépbe és a fent leírt módon végezzük el az átültetést. Ha minderre nyáron kerül sor gondoskodjunk a rendszeres vízutánpótlásról, tartsuk árnyékban.

Ha pedig télen kell elvégezni, akkor biztosítsunk a kicsit nagyobb vízmennyiséget, hogy a gyökérzet regenerálódása könnyebben megtörténjen. Túlöntözni sajnos ilyenkor a legkönnyebb, ezért kiemelkedő figyelmet fordítsunk az adott növényre. Valószínűleg ilyenkor az átültetés után nem fognak fejlődni, de legalább életben maradnak.

 

AGYAGCSERÉP VAGY MŰANYAGCSERÉP?

Az agyagcserép előnyei- és hátrányai:

-          Porózussága miatt a behelyezett közeg kevésbé vizenyősödik el

-          A káros sók kilúgozódnak a közegből

-          Idővel megöregszik, emiatt könnyen törik

-          Sérülékenyebb, az átültetésnél óvatosabban kell eljárnunk

-          A nedvességet könnyedén elszívja a közegből

 

Műanyagcserép előnyei- és hátrányai:

-          ritkább locsolást igényel

-          könnyű, egyszerűbb vele bánni

-          Különböző színváltozatokban kapható

-          Nem minden változat újrahasznosítható műanyagból készül

 

Reméljük, hogy sikerült mindenre választ adnunk. Ha mégsem, akkor várjuk üzenetben észrevételeiteket, további kérdéseiteket.

Sikeres átültetést és tenyészidőszakot kívánunk Mindenkinek!

 

https://inplanted.hu/ultetokozegek