Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Az a bűv(n)ös 6 centis....

Inplanted
Inplanted
2022.02.04 10:18
Az a bűv(n)ös 6 centis....

Biztos, mindenki ismeri és vásárolt is már ilyen kis cserepes szobanövényt.
Varázsuk a kis méretben és az alacsonyabb árfekvésben rejlik és tudjuk, hogy örömöt tud okozni, ha olcsón jutunk hozzá egy-egy (akár ritka) növényhez.

Aranyos ötletnek tűnik, hogy majd mi nevelünk ezekből az apróságokból kifejlett növényeket, a valóságban viszont ez nem így van.
Ezen növények többsége in vitro technikával szaporított, vagyis: a szuperelit kiválasztott anya növényekből kioperált osztódó szövetet steril táptalajon mesterséges körülmények között enyhe Citokin túladagolással felszaporítják. Legtöbb esetben ezeket a sarjnövényeket még a tenyészedényben szétszedik, meggyökeresítik, majd akklimatizálják az üvegházi körülményekhez és ezután cserepezik be.
Ezt nevezzük félkész árunak vagy szaporítóanyagnak, melyet a holland termelőüzemek kifejezetten a termelőknek bocsájtanak piacra.
A probléma pedig ott kezdődik, hogy ezeket a növényeket megveszik a kiskereskedők, áruházak és forgalma helyezik őket (mint kész növény) a lakosság számára.
Az igazság viszont az, hogy ezek a növények még több hónapos üvegházi nevelést igényelnének. Nem csak azért, mert ennyi idő alatt érik el az első osztályú, kész áru méretet, hanem ez idő alatt alkalmazkodnak a kinti (laboron kívüli) körülményekhez. Sokuk lakáshoz való szoktatása még így is nehézkes. Az esetek többségében ezek a növények elpusztulnak. (A magvetéssel szaporított növényekre is ugyanez vonatkozik)
Azt javasoljuk, hogy csak azok vásároljanak ilyen kis méretű növényeket (szaporítóanyagot), akik biztosítani tudják számukra a megfelelő körülményeket (üvegház, növényház.
Természetesen vannak ez alól kivételek is (pl.: Epipremnum, Tradescantia, Szukkulensek), melyek gond nélkül felnevelhetők lakásban, a dolgunk csak annyi, hogy állandó kiemelt figyelmet és megfelelő gondozást nyújtsunk számukra.
Ha tehetitek, vásároljatok nagyobb, kész növényeket.


Sikeres szezont kívánunk minden növényrajongónak!