Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Mohakaró - Hogyan készül?

Inplanted
Inplanted
2021.11.28 15:50
Mohakaró - Hogyan készül?

Következő blogunkban bemutatjuk, hogyan is készítjük mohakaróinkat, és írunk saját tapasztalatainkról a kúszónövények karóra futtatatásáról, neveléséről.

A legtöbb ismert kúszónövény természetes élőhelyén talajtakaró, vagy fatörzseken, egyéb függőleges felszínen növekvő életmódot folytat. Ilyenek a Scindapsus, Monstera, Syngonium, Philodendron fajok.

Az általános lakásban függesztett, vagy lefelé csüngő kivitelben tartott formáik eltérnek a természetestől, viszont, ha reprodukáljuk a természetes környezetével közel megegyezőt, akkor láthatjuk, hogy száruk és leveleik másképp fejlődnek, felveszik ’igazi ’ formájukat.

A kereskedelemben kapható kókuszkarók elméletben ezt a célt szolgálnák, de mivel nagyon nehéz őket nedvesíteni és nedvesen tartani, ezért nem a legtökéletesebb megoldásnak számítanak.

 

Mindenekelőtt akkor lássuk, hogyan is kell elképzelni és elkészíteni egy mohakarót:

A mohakaróhoz szükségünk lesz egy kisebb lyukú hálóra, ami lehet műanyagból vagy műanyaggal bevont acélból.

Számításba kell vennünk, hogy a karózni kívánt növényünk mekkorára növekszik és milyen vastag gyökérzete lesz.

Pl.: ha egy Monstera adansonii az alanyunk, akkor egy 160-180 cm magas és 8-10 cm átmérőjű karó elkészítése optimális lehet.

Kiterítve a hálót, levágjuk a kívánt szélességet, ami megszabja az átmérőt a későbbiekben.

A következő lépéshez szükségünk lesz sphagnum- vagy erdei mohára, amit ráfektetünk egyenletes vastagságban a hálóra. A végén majd ez tartja össze és nem engedi kiszáradni közegünket.

Ezt követően epifita közeget szórunk a közepére egyenlő vastagságban, ami sphagnum mohából, kókuszrostból, tőzegből, feketeszénből és kéregből áll.

Oszlassuk el egyenletesen.

A közegre szórjunk egy vékony réteg sphagnum mohát, amely kiváló vízmegtartó képességű, gátolja a gombák és baktériumok szaporodását.
A talajt pedig kationok (Kalcium, Magnézium) felvételével, illetve hidrogén ionok leadásával savanyítja. 

Belehelyezünk egy fa-, vagy egy műanyaggal bevont fémrudat, vagy bambuszkarót, ami a stabilitást adja.

Egy utolsó keskeny mohasávot teszünk lezáró rétegnek a közeg tetejére.

Ha ezzel megvagyunk elkezdjük a háló két szélét gyorsszorítóval összefogni, így egy hengert kapunk, ami gyakorlatilag a mohakarónk lesz.

Vágjuk le a szorítók felesleges szárát és el is készültünk. :)

Most következzen pár sor a beültetésről:

Fontos, hogy kiválasztott kúszónövényeink még rövidek és juvenális szakaszban lévők legyenek, hiszen így tudják elérni a karó tetejére érve kifejlett méretüket.

Érdemes úgy elosztanunk a töveket, hogy a karó a későbbiekben ne legyen hézagos.

A nóduszok között omega kapcsokkal, spárgával vagy dróttal hozzáerősítjük a növényeket a hálóhoz.

Figyelem! Idővel a szárak átmérője vastagodhat, így ezeket az odafogatási pontokat rendszeresen lazítsuk, ellenőrizzük, a begyökeresedést követően pedig távolítsuk el.

Miután elkészültünk, nem maradt más dolgunk, mint permetezővel a karót és a közeget nedvesíteni, időközönként tápoldattal átitatni.

Természetesen függ a megfelelő fényviszonyoktól, a közeg összetételétől is, de ha mindezek optimálisak, akkor nagyon rövid idő alatt megfigyelhetjük, hogy növényünk gyors növekedésnek indul és új gyökerei már a karó belsejébe veszik az irányt, levelei pedig egyre fejlettebbek és nagyobb méretűek lesznek.

Néhány kép saját gyűjteményünkből a mohakarós nevelés eredményeiről:

Reméljük ezen sorok elolvasása után Te is kedvet kapsz ahhoz, hogy mohakarón neveld futónövényeidet.

Ezen elkészítési mód csak egy a sok közül,  növényeink számára pedig ez vált be a legjobban. Ettől eltérő karók is megfelelhetnek a fenti cél eléréséhez.

Kísérjétek figyelemmel az Inplanted weboldalát, kövess minket Instagram és Facebook oldalainkon, hogy értesülj legújabb növényeinkről, BLOG bejegyzéseinkről, termékeinkről!

Jó ültetést mindenkinek!

Inplanted csapata