Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Phalaenopsisok

Inplanted
Inplanted
2022.11.07 19:56
Phalaenopsisok

Az orchidea kiállításon való részvételünk alkalmából készítünk egy blogsorozatot, melyekben a legelterjedtebb orchidea nemzetségekről írunk röviden. Igyekszünk kifejteni a fontosabb tudnivalókat tartásukról.

A kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó család.

A legnagyobb nemzetségek a Bulbophyllum (2000 faj), az Epidendrum (1500 faj), Dendrobium (1400 faj) és a Pleurothallis (1000 faj). A családba tartozik a vanília (Vanilla), a kosbor (Orchis) (típusnemzetség) és több termesztett növénynemzetség, mint a Phalaenopsis, a Cattleya és a Cymbidium.

Negyedik blogunkban a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Phalaenopsis nemzetséggel foglalkozunk. 

A Phalaenopsisok előfordulási területe Indiától és Nepáltól keletre, valamint Dél-Kínától, a Koreai-félszigettől és Japántól délre, Délkelet-Ázsián és Indonézián keresztül, egészen Észak-Ausztráliáig tart. Panamába betelepítették.

Hosszú évek óta a Phalaenopsis orchideák a kereskedelemben legelterjedtebb és legkedveltebb virágzó növények. A nemesítők munkájának köszönhetően, napjainkban több ezer hibrid létezik szerte a világon. Ebben a blogban az elterjedtebb Phalaenopsis hibridekkel foglalkozunk.

A Lepke-hibridek nemcsak változatos virágaik miatt oly népszerűek, hanem talán, mert a lakáskörülményekhez legkönnyebben alkalmazkodó orchideák.

 A Lepkeorchidea monopodiális növekedésű – a száruk nem ágazik el, egy csúcsa van, amelyből a gyökerek, ovális és vastag levelek, illetve a virágok hajtanak. A növény hosszirányban csak egy tőből nő.

Fényigényük:

Megközelítőleg 7500 lux az optimális számukra, egyes fajtiszta növények esetében ennél több 10-12000 lux is szükséges a virágzáshoz.

 

Ültetőközegük, átcserepezésük:

Egy optimális közeg összetétele:

  • nagyobb szemű vörösfenyőkéreg
  • apró szemcsés faszén
  • finomra aprított sphagnum moha
  • esetleg kókuszchips

 

Sok esetben előfordul, hogy a kereskedelemben kapható Phalaenopsis gyökerei között megtalálható egy kisebb termesztő kosár, vagy préselt kókuszrost henger. A kókuszrost rendkívül sokáig képes megtartani a vizet, ami számtalan esetben a növényünk tőrothadását eredményezi, még annak ellenére is, ha mi az öntözéssel gondosan jártunk el. Ezt igyekezzünk óvatosan eltávolítani!

A legelterjedtebb epifita Phalaenopsis hibrideknek közepes méretű, pormentes és tiszta vörösfenyő kéreg adja az ültetőközeg alapját, mely némi sphagnum mohával és faszénnel párosul a minőségi keverékekben. Ezen orchideákat speciális gyökérzetük miatt kivétel nélkül átlátszó cserépbe kell ültetni, hogy gyökerük fényhez jusson.

 Az előző közegből mindenképp tegyünk az új cserépbe is, mivel a hasznos gombákat csak így tudjuk biztosítani számukra, melyek nélkül elpusztulhat a növény. Átültetés előtt pedig néhány percre áztassuk vízbe az új közeget.

Az epifita orchideákat, csak akkor ültessük át, ha gyökérzetük kellően benőtte a cserepet; viszont ekkor is csak eggyel nagyobb cserépbe, hogy a gyökerek elől ne zárja el a túl sok kéreg a fényt. Erre általában évente egyszer van szükség.

A túlnőtt kilógott gyökereket semmiképp se vágjuk le, hanem hagyjuk őket továbbra is a cserepen kívül.

Ha közeget töltünk a gyökerekre, semmiképp se nyomkodjuk kézzel, hanem egy orchideapálca segítségével juttassuk a kéregdarabokat a gyökerek közé/köré.

  A növény levelei és töve nem kerülhet a közeg (felszíne) alá!

A Phalaenopsisok beültethetők léckosárba is.

 

A nálunk kapható Phalaenopsis ültetőközegek, összetevők:

JÓFÖLD ORCHIDEAFÖLD:

https://inplanted.hu/JO-FOLD-ORCHIDEA-KOZEG-5-liter

FASZÉN:

https://inplanted.hu/Feketeszen-1liter

KÓKUSZCHIPS:

https://inplanted.hu/Kokuszchips-4-liter

SPHAGNUM MOHA:

https://inplanted.hu/Sphagnum-moha

 

 

Páraigényük, öntözésük:

Esővízzel vagy forralással lágyított, szobahőmérsékletű vízzel öntözzük őket. Az ültetőközeg 2 öntözés között kiszáradhat, de tartósan ne hagyjuk szomjazni a növényt.

Áztatásos módszer:

A növényt cserepével együtt beleállítjuk egy vízzel felengedett tálba, de ügyeljünk arra, hogy a törzsét ne érje el a vízszint.

Így felveszi a megfelelő mennyiségű vizet, a közegéből pedig kiázik a felgyülemlett (táp)só. Nagyjából fél óra alatt telítődnek a gyökerek. Ezt követően vegyük ki a cserepet és hagyjuk kicsepegni a felesleges vizet.

A pangó vizet egy orchidea sem tolerálja, gyökérrothadáshoz vezet!

A parafablokkon tartott Phalaenopsist permetezzük szobahőmérsékletű, lágy vízzel a délelőtti órákban minden nap, ezek lefelé logó levelei levezetik a vizet, így a koronarothadás veszélye nem áll fenn.

A cserépbe ültetett növényeket nem ajánlott zuhanyoztatni, mert a levelek felszínén összegyűlt szennyeződéseket bemoshatjuk a levelek közti szűk résekbe, ami a koronarothadás egyik leggyakoribb okozója.

A Phalaenopsis gyökereinek mindenképp láthatónak kell lenni, hogy végbemehessen a fotoszintézis.

A kerámia és műanyagkaspók használata epifita orchideák esetében minden esetben lassú és biztos növénypusztuláshoz vezet!

Alapvetően páraigényes növények, az optimális relatív páratartalom számukra 60%.

Páraigényük kielégítésére lakáskörülmények közt az egyik legmegfelelőbb megoldás, ha cserepüket agyaggolyó-tálcára helyezzük, amely rendszeresen át van itatva vízzel, így a folyamatos párologtatás megoldott.

Télen a növény kevesebb vizet vesz fel, így ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk az öntözés mértékére.

A dehidratált Phalaenopsis gyökerei matt-szürkés színűek.

A megfelelően hidratált gyökerek zöldek, fényesek.

 

Tápanyagigényük:

 

A legtöbb kereskedelemben kapható folyékony! orchidea tápoldat megfelelő számukra. Egész évben, a csomagoláson feltüntetett adagolás betartása mellett kell használni a kiválasztott készítményt. Érdemes az elérhető márkák között időszakonként váltani.

Virágzás alatt NEM javasoljuk a tápoldatozást, mivel úgy hamarabb elnyílik a virág. Viszont egészen az első bimbó fakadásáig érdemes adagolni a tápoldatot.

A keserűsó használata szintén fontos része a lepkeorchideák tápozásának, havonta egyszer ajánlott hozzátenni az áztatóvízbe (ekkor más tápoldatot ne adjunk a növénynek).

A csepegtetős tápoldatok és a szilárd táprudak nem biztosítanak megfelelő tápanyagellátottságot a növény számára, sokszor több kárt tudnak okozni az egy helyen felgyülemlő nagy mennyiségű tápsóval, mint hasznot. Alkalmazásukat nem javasoljuk.

 

 

Hőmérséklet-igényük:

A Phalaenopsisnak kifejezett pihenő időszaka nincs. Melegházi növények: 18-30 fok, átlagosan 22-24 fokon fejlődnek a legintenzívebben.

 LÉGMOZGÁS:

A megfelelő páratartalom biztosítása mellett ügyelnünk kell a légmozgásra is, a gombás megbetegedések és a koronarothadás elkerülése érdekében.

Ezt akár egy modern, de szolídabb vagy egy kinézetre egyszerűbb, de praktikus számítógép-ventilátorral is megoldhatjuk.

Keiki leválasztás:

A „keiki” valójában egy Hawaii-i szó, amely lefordítva „babát” jelent. A lepkeorchideák esetén egy, az anyanövénnyel megegyező „klón” kezd el növekedni a virágszáron.

/ Forrás: flickr - Pumpkin's Hobbies/

A keikit abban az esetben vághatjuk le az anyatő virágszáráról, ha legalább 3-4 levele és 4-6 léggyökere van, melyekkel képes a növény a továbbiakban a víz és tápanyagok felvételére.

A vágás úgy történjen, hogy a virágszárból hagyjunk a keiki előtt és után is 1-2 cm-es darabot.

Ezt követően a leválasztott kis növényke sebeit kezeljük 3%-os hidrogén-proxid oldattal vagy fahéjjal, majd  szívassuk fel szobahőmérsékletű, lágy vízzel, esővízzel.

A beültetést követően ne a cserepes áztatásos öntözési módot alkalmazzuk, hanem finoman permetezzük a közeget.

Rendkívül levegős, sphagnum mohában gazdag, laza közegre van szüksége a leválasztott keiki-nek, melynek alapja apró szemcséjű (vörös)fenyőkéreg.

Ügyeljünk rá, hogy közege állandóan nyirkos legyen.

Nagyjából egy hónap eltelte után elkezdhetjük nitrogéndús tápoldatos vízzel öntözni a növényt.

Virágzásuk:

A termesztők munkájának köszönhetően Phalaenopsis virág szinte minden színben létezik.

/Induló virágszárak/

A Phalaenopsisok megfelelő körülmények közt egy évben akár kétszer is virágozhatnak tavasszal és ősszel. A virágzás általában akkor indul be, ha a nappali és éjszakai hőmérséklet közt nagy az ingadozás, illetve megfelelő a fényerősség. Virágaik rendkívül tartósak. Ügyeljünk rá, hogy a huzatos helyen tartott orchidea ledobhatja a bimbóit.

Különlegesség a virágzásról:

A legtöbb áruházban beszerezhető, modern termesztő üzemekben létrehozott és hormonokkal, megvilágítással és tápanyagokkal virágzásra kényszerített Lepkeorchidea egy idő után kimerül.

Bioritmusuk megborult, olykor a növény gyökérzete és fejlettségi szintje sem tenné lehetővé a folyamatos virágzást, a növény mégis képtelen abbahagyni.

A legjobb, amit tehetünk, ha nem várjuk meg a levirágzás után rögtön bekövetkező másod és harmad virágzást, hanem egész egyszerűen levágjuk a virágszárat.

Ezeknek a kimerült növényeknek regenerálódniuk kell. Térjünk át a normál tápozáshoz, cseréljünk közeget a fent leírtak szerint, majd a növény a megerősödése után ismét virágszárat fejleszt, ezúttal erősen és természetes módon, a maga ritmusában.

Mini Phalaenopsis hibridek:

A kereskedelemben számos mini Phalaenopsis-hibrid kapható.

Tartásuk megegyezik a fent leírtakkal.

Ezek az orchideák kókuszrostban , vagy sphagnum mohába ültetve kerülnek hozzánk az esetek nagy részében. Ezt fontos kicserélnünk, apró darabos fenyőkéreg, faszén és finomra aprított sphagnum moha keverékére. Mindenképp keverjünk bele az előző közegből, hogy a szükséges gombakapcsolatok megmaradjanak, melyekkel együtt él a növény.

Betegségek:

 

Leggyagoribb kártevője a pajzstetű és a tripsz. Megjelenésük esetén hetente 1X  felszívódó rovarölőszerrel elkevert vízben áztassuk őket (csak a gyökereket), melyet 1 hónapig célszerű végezni. Tripsztámadás esetén a virágszárakat azonnal vágjuk le (hiszen a szirmok az elsődleges célpontjaik a kártevőknek)

 

Gyakori eset még a  koronarothadás (általában akkor fordul elő, ha a levéltőbe kerül a víz a figyelmetlen permetezés vagy áztatás miatt), ami sajnos az esetek többségében gyógyíthatatlan.