Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Paphiopedilumok

Inplanted
Inplanted
2022.11.04 10:41
Paphiopedilumok

Az orchidea kiállításon való részvételünk alkalmából készítünk egy blogsorozatot, melyekben a legelterjedtebb orchidea nemzetségekről írunk részletesebben. Igyekszünk kifejteni a fontosabb tudnivalókat tartásukról.

A kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó család.

A legnagyobb nemzetségek a Bulbophyllum (2000 faj), az Epidendrum (1500 faj), Dendrobium (1400 faj) és a Pleurothallis (1000 faj). A családba tartozik a vanília (Vanilla), a kosbor (Orchis) (típusnemzetség) és több termesztett növénynemzetség, mint a Phalaenopsis, a Cattleya és a Cymbidium.

Első blogunkban a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Paphiopedilum nemzetséggel foglalkozunk. 

A kereskedelemben és a gyűjtők körében a Paphiopedilinae alnemzetségcsoport tagjai, azaz a Paphiopedilumok(vénuszpapucsok) a legismertebbek és legelterjedtebbek.

A vénuszpapucsfajok előfordulási területe India, Dél-Kína, Délkelet-Ázsia, beleértve a Maláj-félszigetet és a Fülöp-szigeteket is. Ennek a nemzetségnek a legdélkeletibb elterjedése Új-Guineában és a Salamon-szigeteken van.

A virág ajaki része módosult egy "papucsra" emlékeztető virágrésszé, ami fontos szerepet játszik a beporzás során. A beporzó rovarok nektárt keresve bemásznak a papucsba, viszont csak a hátulsó részen van esélyük kimászni, ezzel beporozva a növényt.

Hőmérséklet igényük:

Minden esetben érdemes tájékozódni az adott faj/hibrid származási helyéről, mert ettől függően egyes fajok  hideg/mérsékelt tartást kívánnak, ezek általában a zöld levelű fajok. Mások az egyenlítői forró tengerparti erdőkből származnak, így melegházi tartást igényelnek. Ezeknek általában márványozott, vagy tarka a levelük.

 • Mérsékelt házi növények: 12-18 fok, a fejlődéshez 16-18 fok az optimális
 • Melegházi növények: 18-30 fok, átlagosan 22-24 fokon fejlődnek a legintenzívebben

Nyáron mindkét hőmérséklet-igényű csoport tartható a szabadban is. Arra ügyeljünk, hogy a melegházi növények minimum 15 oC-ot, a mérsékeltházi növények viszont minimum 5 oC-ot bírnak tartósan éghajlatunkon. Fontos, hogy minden esetben esőtől és tűző naptól védett helyen tartsuk őket.

Virágzásuk:

A legtöbb Paphiopedilum télen, nyáron virágzik. Viráguk a levélrozetta közepéből emelkedik ki, egy virágszáron általában egy virág nyílik. A virágzás után a levelek mellett jelennek meg az új hajtások, amik 6-8 hónap múlva fognak virágozni.

 

Páraigényük, öntözésük:

 

Esővízzel vagy forralással lágyított vízzel öntözzük őket, az ültetőközeg mindig legyen nedves, de soha nem teljesen átázott! A pangó vizet nem bírják, gyökereik rothadásnak indulnak.

Közegüket érdemes bizonyos időközönként „átmosni” vízzel, mert különösen érzékenyek a kicsapódó (táp)sókra.

Télen a növény kevesebb vizet vesz fel, így ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk az öntözés mértékére.

Páraigényük kielégítésére lakáskörülmények közt az egyik legmegfelelőbb megoldás, ha cserepüket agyaggolyó-tálcára helyezzük, amely rendszeresen át van itatva vízzel, így a folyamatos párologtatás megoldott.

Kerüljük leveleik közvetlen vízzel történő permetezését!

A megfelelő páratartalom biztosítása mellett ügyelnünk kell a légmozgásra is, a gombás megbetegedések elkerülése miatt. Ezt akár egy modern, de szolídabb vagy egy kinézetre egyszerűbb, de praktikus számítógép-ventilátorral is megoldhatjuk.

Ültetőközeg:

Számos bevált egyéni recept és praktika található az interneten.

Talajlakó növények. Egyes fajok patakmedrek oldalán, sziklafalakon, hasadékokban telepednek meg őshazájukban, félárnyékos mohás területeken, míg mások a trópusi korhadékos, humuszos erdőtalajon élnek.

Gyakoriak a mészkőkedvelő fajok/fajták.

Egy optimális közeg összetétele:

 • apró szemű vörösfenyőkéreg
 • tőzeg
 • kertészeti perlit
 • apró szemcsés faszén
 • sphagnum moha
 • habkő
 • mészkődarálék vagy tört csiga-, kagylóhéj (bizonyos fajoknak/fajtáknak)
 • komposzt
 • kókuszchips

Átültetésük a virágzás után esedékes, ha a növény gyökérzete teljesen kinőtte a cserepet vagy, ha az ültetőközeg elhasználódott, összetömörödött. Érdemes laposabb, szélesebb ültetőtálat választani számukra, mert folyamatosan sarjakat fejlesztenek.

A nálunk kapható Paphiopedilum ültetőközegek, összetevők:

INPLANTED-MIX PAPUCSORCHIDEÁKNAK:

https://inplanted.hu/Inplanted-mix-Papucsorchideaknak-4l

HABKŐ:

https://inplanted.hu/Habko-1l

FASZÉN:

https://inplanted.hu/Feketeszen-1liter

KÓKUSZCHIPS:

https://inplanted.hu/Kokuszchips-4-liter

KERTÉSZETI PERLIT:

https://inplanted.hu/Perlit-4L

Fényigényük:

A félárnyékot kedvelik, az erős, közvetlen napfényt egy faj sem bírja.

Legtöbbjük nyáron tartható a szabadban is, de elhelyezésükkor ügyeljünk a fent leírtakra.

Ha pótmegvilágításban gondolkodunk, nagyjából 1600-2000 lux az ideális számukra.

Tápanyagigényük:

A növekedési időszakban nitrogén túlsúlyos tápanyagot, a virágzási időszakot megelőzően pedig káliumban és foszforban gazdagabb tápanyagot célszerű használni. Virágzás alatt célszerű mellőzni a tápoldatozást.

A téli időszakban a tápozást mérsékelni kell, de a tévhitekkel ellentétben nem elhagyható!