Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Maranta leuconeura 'Tricolor' (Inplanted)
Maranta leuconeura 'Tricolor' (Inplanted)
3 500 Ft

Maranta leuconeura 'Tricolor' (Inplanted)

Maranta leuconeura 'Tricolor' (Inplanted)
Maranta leuconeura 'Tricolor' (Inplanted)

Cserépméret: 12cm

A Marantaceae család egyik nemzettségéből való trópusi levéldísznövény. Természetes élőhelyük Közép-és Dél-Amerika trópusi esőerdői, ahol a rendkívül nedves és párás környezetben talajtakaró növényként élnek. Smaragdzöld levelei a főér mentén piros színűek, megtalálható bennük a zöld és sárga különböző árnyalata, fonákjuk vöröses-bordó.

Tápanyagigény-átcserepezés:

Az általunk árusított Maranta leuconeura ’Tricolor’ növények saját termesztésűek, így tápanyagban gazdag ültető-közegben kerülnek értékesítésre, így átcserepezésük, csak a teljes begyökerezést követően indokolt.
Átültetésre választhatunk laposabb, szélesebb tálat, így a növény az élőhelyén azonos formájában képes fejlődni, a nóduszoknál legyökerezve.
Ámpolna növényként hosszútávon nem tartható, mert a nóduszoknál létrejövő gyökerek/gyökérkezdemények leszáradhatnak, letörhetnek.
A növények tápanyag igénye függ a talajtól, a fejlődési állapottól, az évszaktól, a növény korától és számos más tényezőtől.
Rendszeresen biztosítsuk a tápanyag utánpótlást.
A téli időszakban mérsékelnünk kell a tápanyag utánpótlást, de semmiképp sem szabad mellőzni! A használt termék leírásában megtalálható gyakoriságot és arányt kövessük.
A tápoldatozás gyakorisága függ a tápanyag összetételétől vagy töménységétől, ez minden termék leírásában megtalálható. A szaküzletekben folyékony és szilárd tápanyagokat egyaránt beszerezhetünk.

Fényigény:


A Maranta nemzettség tagjai trópusi aljnövényzetként félárnyékos-árnyékos helyen, magas párában növekednek optimálisan.
Ennek ellenére szüksége van megfelelő mennyiségű fényre, tehát igyekezzünk ilyen helyet választani számára, vagy gondoskodjunk pótmegvilágításról.
Az erős, közvetlen fénynek kitett Maranta levelei bepöndörödnek, megéghetnek!


Páraigény:


A legtöbb lakás hátránya a száraz levegő. A relatív páratartalom néha a 40%-ot sem éri el, pedig a szobanövények többsége 60-70%-ot igényelne.
Természetes élőhelyéből adódóan teljesen egyértelmű, hogy a Maranta alapvetően páraigényes növény. Tökéletes és egészséges formáját a megfelelő páratartalom biztosításával érhetjük el.
Erre lakáskörülmények közt az egyik legmegfelelőbb megoldás, ha cserepüket agyaggolyó-tálcára helyezzük, amely rendszeresen át van itatva vízzel, így a folyamatos párologtatás megoldott.
Ügyeljünk arra, hogy a levélalapon ne álljon sokáig a víz, mert könnyedén begombásodhat.
Esetleg elektromos párologtatóval a kívánt páratartalom jól beállítható.
Ha megoldott a párásítás, feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő légmozgásról is. Ezt akár egy modern, de szolídabb ventillatorral vagy egy kinézetre egyszerűbb, de praktikus számítógép-ventillatorral is megoldhatjuk. Ezzel csak jót tehetünk növényeinknek.
Kiváló terráriumi vagy floráriumi növény! A floráriumban vagy terráriumban tartott növények nem igényelnek külön párásítást.
Fontos kiemelnünk, hogy a szárazabb levegő kedvez a takácsatkáknak, tripszeknek és más kártevőknek is!

Talajigényük:


Csakúgy, mint a legtöbb trópusi levéldísznövénynek, a Marantáknak is kellőképpen laza keverékre van szüksége, melyben a gyökerek lélegezhetnek és valamint a vizet és szükséges tápanyagokat fel tudják venni.
Az általunk készített trópusi talajlakó növények ültetéséhez használható keverék:


https://inplanted.hu/Inplanted-mix-talajlako-tropusi-novenyekhez

Összetétele:

- fehér tőzeg
- vörösfenyőkéreg
- komposzt
- kertészeti perlit
- kókuszchips/kókuszrost


Öntözés:


A vízszükségletet számos körülmény befolyásolja. Az öntözés mértéke függ a környezeti viszonyoktól, az évszaktól, a növény méretétől és felépítésétől, a tartás módjától.
A legfontosabb, hogy az öntözés ne legyen rutinmunka!
A Maranta alapvetően bőséges csapadékkal rendelkező területeken honos, emiatt fontos, hogy közege mindig legyen nyirkos, de a pangó vizet kerüljük, mert gyökerei könnyedén rothadásnak indulhatnak.
Amennyiben felülről öntözünk kannából, a kicsurgott felesleges vizet tartósan ne hagyjuk az alátétben.
Ha alulról itatva, a cserép alátétet megtöltve öntözünk, akkor várjuk meg, míg a növény és a közeg felveszi a megfelelő mennyiségű vizet (ez súlyról megemelve is megállapítható) majd a felesleget öntsük ki.
Általános jó tanács az inkább gyakori, de kisebb mennyiségű öntözés!
Amennyiben van rá lehetőségünk a lágyvizet/esővizet részesítsük előnyben. (Az öntözővizet forralással lágyíthatjuk)
Hőmérséklet igény:
Alapvetően egy termofil növény, így a megfelelő hőmérséklet tartomány számára 20-27 C0, éjszaka pedig 18-25 Co között van.


Virágzás:


Elsősorban leveleikkel díszítenek, tenyészidőszakban hozott apró, fehér virágaik elenyészőek.


KÜLÖNÖS TULAJDONSÁGUK:

Megfigyelhető náluk is az a jelenség, hogy leveleik napközben laposan, szétállva fekszenek, éjszaka viszont felállnak, összecsukódnak, mint az imádkozó kezek.
Ennek feltételezhető okai, hogy a növény napközben így próbál nagyobb felületen fényhez jutni, amely elengedhetetlen a növényi asszimiláció müködéséhez; éjszaka viszont így védekezhet a külső környezeti hatásoktól, illetve az esetleges gombásodás elkerülése lehet a cél, melyet a levelek felszínén megálló víz okozna. Megfigyelhető még, hogy a túlzott, erős fény hatására leveleik szintén összecsukódnak, ezzel is védve magukat a megperzselődéstől.
Röviden: az egész folyamat a sötétedés hatására zajlik le. Hátterében a pulvinus áll, mely minden egyes levélben megtalálható, gyakorlatilag egy sejttöbblet. Az itt található sejtek vagy megduzzadnak vagy összehúzódnak attól függően, hogy mennyi folyadék van bennük. Mindez méretváltozással (ez pedig nyomásváltozással/turgornyomás/) is jár, ami a levelek lassú mozgását eredményezi.


Kártevők:


Ügyeljünk arra, hogy leggyakoribb kártevőjük a takácsatka!
Első sorban a levelek fonákján pókhálóhoz hasonló szövedéket képeznek, abban élnek, majd a levelek szívogatása miatt először apró halvány foltok jelennek meg, később a levelek elsárgulása és teljes elszáradása megfigyelhető.
A teljes megfertőződést csak abban az esetben tudjuk elkerülni, ha a vásárlást követően karanténozzuk és rendszeresen atkaölő permetezést hajtunk végre a növényeken, a magas párát pedig folyamatosan biztosítjuk.
Ha mégis megjelennek, a permetszerek használata mellett, gyéríthetjük az atkákat, ha csak vízzel spricceljük a levelek hátoldalát naponta többször is.

 

A növény saját termesztésű, ezért semmilyen kuponkedvezmény vagy akció nem vonatkozik rá.

Raktáron   (4 db)
3 500 Ft
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Részletek
Online megrendelés esetén a képeken szereplő közel azonos kinézetű és méretű növényt küldünk.

A hideg időjárásra való tekintettel ne feledkezzetek meg a fűtőtasakról!

Futárszolgálattal történő kiszállítás esetén, átvétel után rögtön ellenőrizzétek a növények állapotát.
A szállításból adódó hibák, sérülések miatt sajnos nem tudunk felelősséget vállalni, mivel a növényeket
mindig átnézzük a gondos csomagolás előtt.

Fontos, hogy a natúr közegben érkező növényeket mindig ültessétek át a nekik megfelelő földkeverékbe,
amivel minimum 1 hetet várjatok a kicsomagolást követően.

Saját keverésű, minőségi földkeverékeinket megtaláljátok az "Ültetőközegek" menüpontban.Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!