Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Szarvasagancs páfrányok tartása

Inplanted
Inplanted
2021.11.16 16:12
Szarvasagancs páfrányok tartása

Hazánkban is egyre elterjedtebbek és könnyen beszerezhetővé válnak az epifiton növények, viszont még mindig kevés segédanyag olvasható a tartásukról.

Ebben a bejegyzésben a gyakorlati tapasztalatainkat szeretnénk részletesebben megosztani veletek, a szarvasagancs páfrányokról.

Azt bizonyára sokan tudjátok, hogy fán lakó, ún. epifiton növények, amelyek leginkább fák lombkoronájában élnek. Tápanyagaikat a növény korhadó kérgéből, valamint a steril levelek közé folyó vízből és a rajtuk keresztül felszívódó szerves anyagokból veszik fel. Gyökerük elenyésző, tehát ültetésüknél ezt kell figyelembe vennünk a közeg kiválasztásánál.

Ültetőközeg:

Mikor létrehoztuk az Inplanted-et, mindenképp szerettünk volna egy általunk kevert, megfelelő ültetőközeget ezeknek a páfrányoknak, ugyanis a kereskedelmi forgalomban kapható közegek, csak részben alkalmasak a szarvasagancsok ültetésére.

 

A megfelelő talajkeveréknek érdemes tartalmaznia Sphagnum mohát, amely lágyítja, savanyítja a tárolt vizet, biztosítja a közeg nyirkosságát, faszenet, mely szivacsos szerkezetének köszönhetően levegőt és nedvességet tárol, illetve megköti az ültető közeg gyors korhadását, rothadását, valamint közepes szemű kérget és kókuszrostot, vagy tőzeget.

Miután megvan a megfelelő közegünk, következik a cserép megválasztása.

A természetes környezet legmegfelelőbb reprodukálására a legegyszerűbb, ha vízinövénykosarat választunk és fellógatva, vagy egy agyaggolyóval megtöltött tálcára helyezve tartjuk kedvencünket.

Léckosaras függesztés

Léckosaras függesztés: Egy falécből készített kosár közepébe helyezzük a páfrányt, majd kitöltjük közeggel a kosarat.

Nyilván a lakásban ezek nem a legtisztább módjai a növénytartásnak, emiatt ezeket inkább azoknak ajánljuk, akiknek vagy van otthon egy növényháza, vagy télikertje.

A lehetséges variációk közt szerepel a kókuszrost kosár is, amely már kevésbé koszol, mégis tökéletes választás lehet páfrányunk számára és a lakáskultúrába is jól beleilleszthető. Öntözésnél akasszuk le a helyéről és csapban vagy a kád fölé lógatva itassuk át a közegét vízzel. Lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vízzel tegyük mindezt.

Mindkét esetben számolnunk kell azzal, hogy idővel páfrányunk steril, takarólevelei körbenövik tartó kosarukat, majd a növényalapból kiindulva új levelekkel örvendeztet meg minket páfrányunk.

Következzenek az ’alternativ’ megoldások:

Természetes életmódjából fakadóan lehetőségünk nyílik egyéb megvalósításokra is, mint például a páfrány falapra vagy parafára erősítése. Ebben az esetben csak a rendelkezésre álló helyünkön és kézügyességünkön múlik, hogyan tudjuk ezt kivitelezni.

 

Így készítjük a falapra erősített változatot:

Mindenekelőtt fontos, hogy egészséges legyen a megválasztott falap, hiszen idővel korhadásnak indul, ha egészséges falapot választunk, akkor ez a folyamat hosszú és évekig csodálhatjuk Szarvasagancs páfrányunkat lakóhelyén.

Válasszuk meg hova helyezzük növényünket, majd készítsünk körbe furatokat, melyen a kötöző drótot, vagy spárgát fűzzük át.

 

Ha elkészültek a furatok, 2-3 cm közeget oszlassunk el egyenletesen a növény alá.

Vegyük ki a cserépből, de óvatosan, a takarólevelek nagyon törékenyek. Kissé rázzuk le a gyökerek közt maradt közeget, hogy a felvett cserépformát elhagyja. Ezután helyezzük az új közegre.

Most következik a ’kézműves’ része a folyamatnak. Vágjunk megfelelő hosszú spárgát vagy drótokat, majd fűzzük át a furatokon, feszítsük meg szorosra és a falap hátuljánál kössük össze. Ha sikerült páfrányunk már fel is van erősítve.

 

Igyekezzünk a takarólevelek alá minél több Sphagnum mohát tenni, illetve a gyökérzetet is rakjuk vele körbe, mert ez fogja a kiszáradást megakadályozni.

Íme az elkészült fakorongra erősített páfrányunk...

...ami könnyen elhelyezhető bármely lakáskultúrában.

Ezt a műveletet elvégezhetjük parafán is, de abban az esetben még óvatosabban járjunk el, mert az nagyon törékeny.

Érdemes belekalkulálnunk minden esetben azt, hogy például a Platycerium superbum kifejlett korában robusztus nagyméretű növénnyé fejlődik, tehát a megválasztott anyag méretének is ehhez kell igazodnia.

A tartásról röviden:

Minden esetben tartsuk őket fényes helyen, de a közvetlen napsütéstől óvjuk, mert leveleik megperzselődnek vagy fakó élettelen színűre változnak.

A megszokott közvetlen öntözés helyett, inkább permetezve nedvesítsük közegüket, erre a célra alkalmas kézi permetező, de megteszi egy normál szórófejes üveg is.

A téli nyugalmi időszakban éppen annyi vizet kapjon, hogy a kiszáradást elkerüljük.

Havonta egyszer elég tápoldatozni.

Ezzel a kis szöveggel reméljük hozzátehettünk mi is valamit, ahhoz, hogy szép életerős Szarvasagancs páfrányaitok fejlődjenek és sokáig örömötök leljétek a természet ezen csodáiban.

Kísérjétek figyelemmel az Inplanted weboldalát, kövess minket Instagram és Facebook oldalainkon, hogy értesülj legújabb növényeinkről, BLOG bejegyzéseinkről, termékeinkről!

Jó ültetést mindenkinek!

Inplanted csapata