Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Blog

Epipremnum aureum változatai és gondozásuk

Inplanted
Inplanted
2022.05.17 13:17
Epipremnum aureum változatai és gondozásuk

Bizonyára mindenki emlékszik a nagymama szekrényéről lefelé csüngő Epipremnum jellegzetes látványára. Hosszú évek óta a legkedveltebb kúszó szobanövények az Epipremnum aureum változatai, melyek az évek során alkalmazkodtak a lakáskörülményekhez és kiváló választásnak bizonyulnak, ha ilyen habitusú, kúszó növénnyel szeretnénk feldobni otthonunkat.

Számos mendemonda, hiedelem terjed tartásukról, szaporításukról, melyeket igyekszünk alátámasztani vagy épp megcáfolni legújabb blogbejegyzésünkben, melyet az Epipremnumoknak szentelünk.

Elterjedt, hogy rendkívül szívós, ellenálló növények, bírják, ha néha elfelejtjük megöntözni, vagy épp tápoldatozni, lakásunk sötétebb sarkaiban is vígan eléldegélnek.

Ebben van igazság, viszont nem mindegy, hogy egy gyönyörű egészséges növény vagy egy elvegetáló, fennmaradásért küzdő növény a lakásunk dísze.

MEGNEVEZÉSEK, SZLENGEK

Először 1880-ban írták le Pothos aureus-ként, innen ered a manapság divatos Pothos név.

1962-ben Rhaphidophora aurea nevet kapta, de alaposabb vizsgálatokat követően megállapították, hogy kifejezetten hasonlít az Epipremnum pinnatumhoz, így szinonimizálták ezzel a fajjal.

Később ismét leválasztották modernebb kutatási eredményekre hivatkozva, ezért jelenleg az Epipremnum aureum a helyes megnevezése!!

Sokan tévesen "Scindapsus"-ként említik, amely szintén téves megnevezés, hiszen a Scindapsus nemzetség teljes mértékben eltér az Epipremnum-tól. Nemcsak megnevezésben, hanem kinézetben, habitusban és igényeiben is.

TEHÁT EPIPREMNUM AUREUM

Az Epipremnum aureum trópusi és szubtrópusi erdőken őshonos, beleértve Dél-Afrika északi részét, Délkelet-Ázsiát, Dél-Ázsiát, a Csendes-Óceáni szigeteket és Nyugat-Indiát is.

Erőteljes növekedése, szapora terjedése és ellenálló képessége rendkívül komoly ökológiai károkat okoz bizonyos területeken, erősen invazív faj. (1999-ben felkerült a Floridai Exotic Pest Control Council invazív fajok listájára). Napjainkban ez a helyzet még komolyabbá vált, természetes ellenség nélkül kiirthatatlan növény.

Képes 20 méter magasra növekedni, szárának átmérője elérheti akár a 4 centit is. Fákra gyökérzetükkel felkapaszkodva nyomulnak a fény felé, leveleik árnyékosabb helyen, vagy juvenális korban szív alakúak, egységesek, de egy kifejlett levél akár 100 cm hosszú és 45 cm széles is lehet. Ezek a levelek szabálytalanul szeldeltek, lakás- körülmények közt sohasem látható formájúak.

 

Meglepő lehet, hogy az Epipremnum aureum az egyetlen a családjában (Araceae), amely nem fejleszt virágot.

Ennek magyarázata, hogy egy genetikai károsodás (EaGA3ox1) miatt nem képes bioaktív gibberelin-t GA-t fejleszteni, melyek felelősek a növény virágzásáért az EaLFY virágmerisztéma-identitásgénen keresztül.

Tehát az Epipremnum aureum-ban a virág merisztéma identitás gén expressziója hiányzik.

Történtek kísérletek, amikor bioszintetikus gént (GA) permeteztek Epipremnumokra, így elérhetővé vált a virágzás.

 

Erőteljes, felfelé kúszó növekedés

Fototropizmus, illetve negatív fototropizmus

Növekedés fényinger hatására. Megfigyelhető az Epipremnum féléknél, hogy negatív fototropizmus jön létre, ami miatt sötét, szilárd tárgyak (Fatörzs, szikla) felé növekednek, majd felmászva rájuk lehetővé teszi a gravitropizmus kombinációjával a megfelelő irányba történő növekedést.

 

 

Egykoron unalmas szobanövény, manapság a gyűjtök kedvence

 

Itt természetesen nem az alapfajra, hanem annak eltérő színű- és mintázatú változataira gondolunk.

Napjainkban elérhető az Epipremnum számos változata, melyek keletkezéséről, illetve a különbségekről folyamatos vita folyik. Nem állítjuk, hogy pontot teszünk az „I” tetejére, de igyekszünk tényekkel alátámasztani, mik a különbségek a változatok között és azok honnan származnak, vagy miként jöttek létre.

 

N’JOY

Az Epipremnum aureum ’Marble Queen’ természetben előforduló ágmutációjaként fedezték fel 2002-ben. Vegetatív dugványokkal történő ivartalan szaporítását egy Mumbai (India) melletti üvegházban végezték. Mivel a fajtának egyedi tulajdonságai stabilak és típushűen szaporodtak az egymást követő generációkban, emiatt sikerült egy stabilnak nevezhető állományt létrehozni.  A fenotípus némileg változhat a környezeti hatásotoktól, hőmérséklettől, a nappalok hosszától, a fényintezitástól, azonban a genotípus eltérése nélkül.

Dr. Ashish Hansoti nevéhez köthető felfedezés.

 Pearls and Jade

A Pearls and Jade (PP21 217 fajta) egy mutációk bevezetését célzó program terméke volt a floridai Apopkában, az USA-ban található Mid-Florida Research and Education Centerben (MREC).

Válogatott Marble Queen egyedeket, gamma-sugárzással sugároztak be, miután az egyik növény létrehozott szármutációként egy ilyen mintázatot. Ezt izolálták, majd ivartalanul leszaporították, míg a tarkasága és növekedési szokásai stabilizálódtak, így létrejött egy új fajta.

 

Pearls and Jade és N’Joy

 

 

Egyéb eltérések:

  • Az N’Joy levelei vastagabbak, fényesek bőrszerűek, a Pearls and Jade levelei vékonyabbak.
  • A N’Joy rendelkezhet a zöld több árnyalatával, egyes fényviszonyok közt hasonlít a borostyánhoz.
  • A Pearls and Jade fehér, zöld és krémszínű levelek keverékét mutatja.

1 leveles szárdugványról kihajtott 'Pearls and Jade', szemmel látható a mintázat öröklődése

 

Marble Queen

Délkelet-Ázsiában, Francia-Polinéziában és Ausztráliában őshonos. Természetes genetikai mutáció eredménye, amely stabil egymást követő generációkban öröklődött. Belőle hoztak létre változatokat (N’Joy, Pearls and Jade, Manjula)

Snow Queen

Rengetegen gondolják „jó genetikájú” ’Marble Queen’-nek, mint egyszerű üzleti fogás.

A gyakorlat viszont mást mutat.

Nem rendelkezünk pontos dokumentációval a ’Snow Queen’ esetében arról, hogy miként jött létre, a szemmel látható különbségek miatt egyértelműen a ’Marble Queen’ változata.

 

Botanikai körökben vita nincs arról, hogy egy változattal állunk szemben.

Levelei minden esetben fehér alapon zöld színezettséggel rendelkeznek, amely öröklődő, ahogy az alábbi képen is láthatjuk a frissen kihajtott szárdugványnál:

Egy leveles szárdugványról kihajtott 'Snow Queen'

 

Egy 'Snow Queen' változat sötétebb fényviszonyok közt is megőrzi fehér színét

 A 'Marble Queen' képes mintázatát elveszíteni sötétebb körülmények közt:

 Sötét környezetben kifejlődött 'Marble Queen' levelek

Manjula (Happy Leaf)

Egy Floridai Egyetem szaporítása, melyet szabadalmaztattak (UFM12).

Tarka leveleik szabálytalanul hullámosak, kompakt sűrű növekedés jellemző rájuk.

 

Global Green

Szabadalmaztatott válogatás az Egyesült Államokból (PP33 530). A Costa Farms kizárólagos jogot kapott a Global Green termesztésére Észak-Amerikában a növény nemesítője és a szabadalom tulajdonosa által.

 

 

Neon

Természetes változat, melyet szelekciós termesztéssel hoztak létre. (Ezért is fordulhatnak elő benne sárga és/vagy zöld foltok).

 

Részletesebben tartásukról

 

Jelen esetben is sokat segít a származás ismerete igényeik megteremtésében. Minél tökéletesebben elégítjük ki egy növény sajátos igényeit, annál nagyobb lesz az ellenálló képessége a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, annál inkább csökken az érzékenysége.

 

Fényigény:

Egészséges növekedést csak megfelelő fényviszonyok mellett várhatunk. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a következőre:

  • Egy ablakpárkányon tartott növény a külső fénymennyiségnek csupán a 30%-ában részesül. Az ablaktól 2 méterre rendszerint már oly csekély a fényintenzítás, hogy pótmegvilágításra van szükség.

Tehát csakúgy, mint a legtöbb levéldísznövény esetében, az Epipremnumnak is szüksége van a megfelelő mennyiségű fényre, így-vagy úgy.

Korábban említettük azt a népi mendemondát, hogy bárhol tartható, igénytelen növény. A sötétben tartott Epipremnum levelei jellemzően sápadt zöldek, kevésbé tarkák, alakjuk megnyúlt, hajtásaik hosszúak és puhák.

(Tehát egy megfelelő fényviszonyok közt tartott Epipremnum aureum is lehet „Very Golden Pothos” :)

 

Tápanyagigény:

Egy kereskedelemben kapható, frissen megvásárolt Epipremnum az esetek többségében natúr kókuszrostban vagy fehértőzegben, begyökeresedve kerül hozzánk. Ez termesztőközeg, amely nem tartalmaz semmilyen tápanyagot, ezeket mesterségesen öntözéssel pótolták a termesztőüzemben.

A növényeknek szüksége van a növekedéshez a tápanyagokra, ezeket pótolnunk kell.

Minden esetben első körben átültetésre van szükség, megfelelő közegbe, mert ha növényünk így marad, akkor rövidesen hiánytüneteket (gyenge növekedést, lombhullást, elszíneződést, torz fejlődést) fog produkálni.

A növények tápanyagigénye függ a talajtól, a fejlődési állapottól, az évszaktól, a növény korától és számos más tényezőtől.

A megvásárolt Epipremnumot ültessük át az akklimatizálódást követően (nagyjából 1-1,5 hét) megfelelően laza, jó vízáteresztő közegbe.

Innentől kezdve rendszeresen biztosítsuk a tápanyag-utánpótlást.

A tápoldatozás gyakorisága függ a tápanyag összetételétől vagy töménységétől, ez minden termék leírásában megtalálható. A szaküzletekben folyékony és szilárd tápanyagokat egyaránt beszerezhetünk.

Tévhit a téli tápanyag-utánpótlás mellőzéséről:

Sajnos elterjedt, hogy a levéldísznövények a téli időszakban egyáltalán nem igénylik a tápoldatozást. Ez teljes mértékben helytelen, a tápanyag utánpótlásról ugyanúgy gondoskodnunk kell, de ritkábban, kisebb mértékben.

Ez szintén fel van tüntetve a kereskedelemben kapható tápkoncentrátumok leírásában. Ezt kövessük!

 

Átültetés:

A növények átültetését különféle okok teszik szükségessé.

Ahogy említettük a natúr termesztőközegben újonnan megvásárolt növények átültetése mindenképp indokolt.

Ezt követően az átültetésre abban az esetben kell sort kerítenünk, ha a gyökérzet kinőtte a cserepet, azaz megjelent a vízelvezető furatokon a cserép alján, vagy a föld felszínén. Nagyjából márciustól-szeptemberig az Epipremnumok is átültethetők, de a legszerencsésebb tavasszal átcserepezni őket.

Nincs általános szabály, hogy mikor és milyen gyakran kell átcserepezni, a helyes időpont a növényfajtól, a méretétől, az elhelyezésétől és az ápolástól függ.

 

Talajigényük:

Csakúgy, mint a legtöbb trópusi levéldísznövénynek, az Epipremnumoknak is kellőképpen laza keverékre van szüksége, melyben a gyökerek lélegezhetnek, valamint a vizet és szükséges tápanyagokat fel tudják venni.

Az Epipremnum is enyhén savas, 5,5-6,5 közötti pH-jú földet kíván.

Az általunk készített trópusi talajlakó növények ültetéséhez használható keverék:

https://inplanted.hu/Inplanted-mix-talajlako-tropusi-novenyekhez

 

Összetétele:

 

-          fehér tőzeg

-          vörösfenyőkéreg

-          komposzt

-          kertészeti perlit

-          kókuszchips/kókuszrost

 

Öntözés:

 

A helyes öntözés az ápolásnak nem csupán a legfontosabb, hanem a legnehezebb része is. Gyakori kérdés: milyen gyakran öntözzünk?

Sajnos, nem adható rá általános válasz.

A vízszükségletet számos körülmény befolyásolja. Az öntözés mértéke függ a környezeti viszonyoktól, az évszaktól, a növény méretétől és felépítésétől, a tartás módjától. Egy lakásban, hasonló körülmények közt tartott karóra futatott, és ámpolnás Epipremnum vízfelvétele közt is van különbség.

A legfontosabb, hogy az öntözés ne legyen rutinmunka.

Az Epipremnumok közege mindig legyen nyirkos, de a pangó vizet kerüljük.

Amennyiben felülről öntözünk kannából, a kicsurgott felesleges vizet tartósan ne hagyjuk az alátétben.

Ha alulról itatva, a cserép alátétet megtöltve öntözünk, akkor várjuk meg, míg a növény és a közeg felveszi a megfelelő mennyiségű vizet (ez súlyról megemelve is megállapítható) majd a felesleget öntsük ki.

Általában az Epipremnumok jelzik a vízhiányt, ilyenkor leveleik hervadnak, ezt ne várjuk meg soha!

Inkább javasoljuk a gyakori, de kisebb vízmennyiségű öntözést.

Amennyiben van rá lehetőségünk a lágyvizet/esővizet részesítsük előnyben. (Az öntözővizet forralással lágyíthatjuk)

 

Páraigény:

A legtöbb lakás hátránya a száraz levegő. A relatív páratartalom néha a 40%-ot sem éri el, pedig a szobanövények többsége 60-70%-ot igényelne.

Természetes élőhelyéből adódóan teljesen egyértelmű, hogy az Epipremnum alapvetően páraigényes növény. Tökéletes és egészséges formáját a megfelelő páratartalom biztosításával érhetjük el.

Erre lakáskörülmények közt az egyik legmegfelelőbb megoldás, ha cserepüket agyaggolyó-tálcára helyezzük, amely rendszeresen át van itatva vízzel, így a folyamatos párologtatás megoldott.  

A továbbiakban leveleik rendszeres lágyvizes permetezése is megoldást jelenthet, sőt indokolt.

Esetleg elektromos párologtatóval a kívánt páratartalom jól beállítható.

 

Fontos kiemelnünk, hogy a szárazabb levegő kedvez a takácsatkáknak, tripszeknek és más kártevőknek is!

 

Tartási módok:

Felfuttatva:

 

Természetes élőhelyén fákra kapaszkodva, akár 15-20 méter magasságig növekszenek.

Amennyiben nagyobb, fejlettebb növényeket szeretnénk látni otthonunkban, akkor a karóra futtatás a legoptimálisabb tartási mód.

A mohakarón nem csupán megkapaszkodik, hanem bele is gyökeresedik, ahonnan a gyökérzeten keresztül képes felvenni a szükséges tápanyagokat, amennyiben azt nedvesen tartjuk, így a levélméret is egyre nagyobb, idővel pedig megjelenhet a kifejlett forma.

Mohakaróink:

https://inplanted.hu/Mohakaro-100cm

https://inplanted.hu/Mohakaro-180-cm

 

Ámpolnanövényként:

Kiválóan tartható ámpolnanövényként is. Ez esetben számolnunk kell azzal, hogy levelei kisebb méretben, hosszabb nódusz-közökkel jelennek meg. Rendszeres tápanyag utánpótlással, magasabb pára biztosításával így is gyönyörű növény nevelhető belőlük.

 

Kártevők:

Nincs kifejezett kártevője, amennyiben a fent leírt körülmények biztosítottak számukra az Epipremnum kifejezetten erős, lakáskörülményekhez jól akklimatizálódott növényfajnak mondható.

Szárazabb levegőjű lakásban megjelenhet rajta gyapjastetű, pajzstetű, ritkábban tripsz (inkább az árudából lehet hazavinni), a takácsatka a legvégső esetben támadja meg, akkor is inkább, ha közvetlen a közelébe kerül.

Minden esetben a levelek felszínének és fonákjának permetezésével gyéríthetjük a kártevőket és a kereskedelemben kapható rovar- és pókszabásúak ellen kapható szerek használatával védekezhetünk.

 

Reméljük ezzel a bloggal hozzáadhattunk ismereteitekhez és megválaszoltunk sok kérdést az Epipremnumokkal kapcsolatban!

A nálunk kapható változatokat az alábbi linkeken keresztül érhetitek el:

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Happy-Leaf

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Marble-Queen

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Njoy

https://inplanted.hu/epipremnumaureumneon

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Snow-Queen

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Global-Green

 

 

Különböző kivitelben:

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Neon-mohakaron-100cm

https://inplanted.hu/Epipremnum-aureum-Global-Green-akasztos