Kedves Vásárlóink!

2023.03.21. és 26-a között a postázást szüneteltetjük, mivel ez idő alatt készülünk, majd részt veszünk az Orchidea és bromélia kiállításon (03.24-26.)! 

Emiatt az ezen a héten, illetve a jövő hét elején leadott rendeléseket lehet, hogy csak részben vagy késve tudjuk teljesíteni.

Köszönjük a megértést!

Rengeteg növénnyel, ültetőközeggel, mohakaróval és kiegészítővel készülünk a kiállításra, így szeretettel várunk mindenkit a standunkál!

Ha rendelésedet a kiállításon szeretned átvenni, akkor válaszd az'Átvétel az orchideakiállításon' szállítási módot!

Bővebb információt ezen a linken keresztül olvashattok: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02y6VGENza9TYRVHToN3zXNBAtthQ9P73uETRNDrKNZqtoYtgSDsYrkc9TM1hamQoxl&id=100075854411573

Monstera lechleriana (Monkey Leaf)
Monstera lechleriana (Monkey Leaf)
4 000 Ft

Monstera lechleriana (Monkey Leaf)

Monstera lechleriana (Monkey Leaf)
Monstera lechleriana (Monkey Leaf)

Cserép átmérője: 12-15cm

A kereskedelemben az egyik legelterjedtebb Monstera változat, melynek megnevezése az esetek többségében téves. Megtalálhatjuk Monstera adansonii-ként, vagy ’Obliqa’, ’Monkey Leaf’, esetleg ’Acuminata’-ként is. Ezek a kereskedelmi megnevezések nem egyeznek a botanikai, nevezéktani, valós megnevezéssel. Valójában a Monstera lechleriana egy lyukacsos levelű változata, amely mutat némi hasonlóságot a laikus szemnek, az adansonni változataival. Tehát pontos besorolás hiányában ez egy lechleriana változat. Csakúgy, mint az adansonni, Dél-Amerika és Közép-Amerika őserdeiben honos, trópusi kúszónövény. A faj meglehetősen gyakori folyóvölgyek közelében, alacsonyabban fekvő területeken. Hemiepifita növény, amely az erdő talajától felfelé növekszik, a fák törzsére tapadókorongos gyökereivel kapaszkodik, majd folyamatosan gyökereket küld a földre tápanyagfelvétel céljából.

Tápanyagigény-átcserepezés:


A növények tápanyag igénye függ a talajtól, a fejlődési állapottól, az évszaktól, a növény korától és számos más tényezőtől.
Rendszeresen biztosítsuk a tápanyag utánpótlást.
A tápoldatozás gyakorisága függ a tápanyag összetételétől vagy töménységétől, ez minden termék leírásában megtalálható. A szaküzletekben folyékony és szilárd tápanyagokat egyaránt beszerezhetünk.

A téli időszakban mérsékelnünk kell a tápanyag utánpótlást, de semmiképp sem szabad mellőzni! A használt termék leírásában megtalálható gyakoriságot és arányt kövessük.

Egy kereskedelemben kapható, frissen megvásárolt Monstera az esetek többségében natúr kókuszrostban vagy fehértőzegben, begyökeresedve kerül hozzánk. Ez termesztő közeg, amely nem tartalmaz semmilyen tápanyagot, ezeket mesterségesen öntözéssel pótolták a termesztő üzemben.

A növényeknek szüksége van a növekedéshez a tápanyagokra, ezeket pótolnunk kell a lechleriana esetében is, mivel felfelé törekvő, erőteljes növekedésű faj figyeljünk a magas nitrogén és kálium tartalomra, mert a növénynek nagy leveleket kell kinevelnie, mindezt „magasan” a föld felett.
Ha növényünk termesztőközegben marad, akkor rövidesen hiánytüneteket (gyenge növekedést, lombhullást, elszíneződést, torz fejlődést) fog produkálni.

Amennyiben nagyobb, fejlettebb növényeket szeretnénk látni otthonunkban, akkor a karóra futtatás a legoptimálisabb tartási mód.
A mohakarón nem csupán megkapaszkodik, hanem bele is gyökeresedik, ahonnan a gyökérzeten keresztül képes felvenni a szükséges tápanyagokat, amennyiben azt nedvesen tartjuk, így a levélméret is egyre nagyobb, idővel pedig megjelenik a kifejlett forma.

Elérhető mohakaróink:

https://inplanted.hu/Mohakaro-100cm
https://inplanted.hu/Mohakaro-180-cm

Tartható ámpolnanövényként is. Ez esetben számolnunk kell azzal, hogy levelei kisebb méretben, hosszabb nódusz-közökkel jelennek meg. is.


Fényigény:


Egészséges növekedést csak elegendő fényen várhatunk. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a következőre:
- Egy ablakpárkányon tartott növény a külső fénymennyiségnek csupán a 30%-ában részesül. Az ablaktól 2 méterre rendszerint már oly csekély a fényintenzítás, hogy pótmegvilágításra van szükség.
Tehát csakúgy, mint a legtöbb levéldísznövény esetében, a Monsterának is szüksége van a megfelelő mennyiségű fényre.
A sötétben tartott Monstera levelei jellemzően sápadt zöldek, alakjuk megnyúlt, hajtásaik hosszúak és puhák, méretük kisebb, a szárközök hosszabbak.

Páraigény:


A legtöbb lakás hátránya a száraz levegő. A relatív páratartalom néha a 40%-ot sem éri el, pedig a szobanövények többsége 60-70%-ot igényelne.
Természetes élőhelyéből adódóan teljesen egyértelmű, hogy a Monstera alapvetően páraigényes növény. Tökéletes és egészséges formáját a megfelelő páratartalom biztosításával érhetjük el.
Erre lakáskörülmények közt az egyik legmegfelelőbb megoldás, ha cserepüket agyaggolyó-tálcára helyezzük, amely rendszeresen át van itatva vízzel, így a folyamatos párologtatás megoldott.
Ügyeljünk arra, hogy a levélalapon ne álljon sokáig a víz, mert könnyedén begombásodhat.
Esetleg elektromos párologtatóval a kívánt páratartalom jól beállítható.
Ha megoldott a párásítás, feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő légmozgásról is. Ezt akár egy modern, de szolídabb ventillatorral vagy egy kinézetre egyszerűbb, de praktikus számítógép-ventillatorral is megoldhatjuk. Ezzel csak jót tehetünk növényeinknek.

Fontos kiemelnünk, hogy a szárazabb levegő kedvez a takácsatkáknak, tripszeknek és más kártevőknek is!

Talajigényük:


Csakúgy, mint a legtöbb trópusi levéldísznövénynek, a Monstera lechleriana-nak is kellőképpen laza keverékre van szüksége, melyben a gyökerek lélegezhetnek és valamint a vizet és szükséges tápanyagokat fel tudják venni.
Az általunk készített trópusi talajlakó növények ültetéséhez használható keverék:
https://inplanted.hu/Inplanted-mix-talajlako-tropusi-novenyekhez

Összetétele:

- fehér tőzeg
- vörösfenyőkéreg
- komposzt
- kertészeti perlit
- kókuszchips/kókuszrost


Öntözés:


A vízszükségletet számos körülmény befolyásolja. Az öntözés mértéke függ a környezeti viszonyoktól, az évszaktól, a növény méretétől és felépítésétől, a tartás módjától.
A legfontosabb, hogy az öntözés ne legyen rutinmunka!
A Monstera alapvetően bőséges csapadékkal rendelkező területeken honos, emiatt fontos, hogy közege mindig legyen nyirkos, de a pangó vizet kerüljük, mert gyökerei könnyedén rothadásnak indulhatnak.
Amennyiben felülről öntözünk kannából, a kicsurgott felesleges vizet tartósan ne hagyjuk az alátétben.
Ha alulról itatva, a cserép alátétet megtöltve öntözünk, akkor várjuk meg, míg a növény és a közeg felveszi a megfelelő mennyiségű vizet (ez súlyról megemelve is megállapítható) majd a felesleget öntsük ki.
Általános jó tanács az inkább gyakori, de kisebb mennyiségű öntözés!
Amennyiben van rá lehetőségünk a lágyvizet/esővizet részesítsük előnyben. (Az öntözővizet forralással lágyíthatjuk)


Hőmérséklet igény:


Alapvetően egy termofil növény, így a megfelelő hőmérséklet tartomány számára 20-27 C0, éjszaka pedig 18-25 Co között van. Mivel régóta termesztik szobanövényként, emiatt rendkívül jól alkalmazkodott a lakáskörülményekhez, így a szélsőségeket is jól elviseli.


Virágzás:


Lakáskörülmények közt ritkán virágzik, a természetben fellevéllel védett torzsavirágzatot fejleszt, melynek színe sárgás, vagy krémfehér.

Raktáron   (3 db)
4 000 Ft
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Részletek
Online megrendelés esetén a képeken szereplőhöz közel azonos kinézetű és méretű növényt küldünk.

A hideg időjárásra való tekintettel ne feledkezzetek meg a fűtőtasakról!

Futárszolgálattal történő kiszállítás esetén, átvétel után rögtön ellenőrizzétek a növények állapotát.
A szállításból adódó hibák, sérülések miatt sajnos nem tudunk felelősséget vállalni, mivel a növényeket
mindig átnézzük a gondos csomagolás előtt.

Fontos, hogy a natúr közegben érkező növényeket mindig ültessétek át a nekik megfelelő földkeverékbe,
amivel minimum 1 hetet várjatok a kicsomagolást követően.

Saját keverésű, minőségi földkeverékeinket megtaláljátok az "Ültetőközegek" menüpontban.
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!